ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Завършено е изливането на фундамента под реактора БРЕСТ-ОД-300

23.11.2021

На площадката на Сибирския химически комбинат (СКХК АД; ТВЕЛ горивна компания на Росатом) е завършено изливането на фундаментната плоча на иновативния реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300, който ще стане основа за пилотен опитно демонстрационен енергиен комплекс (ОДЕК) по проекта „Прорыв“ (Пробив).

 

 

 

Фундаментната плоча за реактора БРЕСТ-ОД-300 се състои от девет отделни блока, размерът и е 90 × 82 метра, дебелината на плочата е 2,5 метра.

Работата се извършва от главния изпълнител по изграждането на реактора БРЕСТ-ОД-300 Концерн Титан-2 АД.
Научната поддръжка на процеса на бетониране се осъществява от Научноизследователския институт по стоманобетонни конструкции (Санкт Петербург).

Ръководителят на обособеното подразделение на Концерн Титан-2 АД (генерален изпълнител за изграждането на реакторната установка БРЕСТ-ОД-300) Йоан Аверянов каза, че във фунаментната плоча на ядрения остров са положени почти 19 хиляди кубически метра бетон, 4,3 хиляди тона армировка плоча – този обем би бил достатъчен за изграждане на два осеметажни блока.
Строителите работеха денонощно.

Александър Гусев, заместник генерален директор на АО „СХК“, директор по изграждането на ОДЕК, отбеляза, че здравината на плочата под реактора БРЕСТ е значително по-висока от тази, предвидена за стандартните реактори.

Бетонирането на фунамента на реакторната установка беше предшествано от научно-изследователска работа, задълбочено бяха проучени свойствата на бетона, които са необходими за осигуряване на необходимото качество на фундамента на реактора.

През май 2021 г., преди изливането на първия бетон, беше създаден макет на фундаментната плоча, където експертите тестваха качеството на фугите между бетонните блокове.

Основната плоча е на минус 6,4 метра. Сега строителите започнаха да издигат очертанията на стените.

Подробности на: СХК

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари