ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния – бърза с малките модулни реактори

22.11.2021

Румъния сред ядрените страни в Европа винаги се е отличавала с избора на необичайни за този регион реакторни технологии.

 

Още по време на социализма в Румъния е построен блок в АЕЦ Чернавода с тежководен реактор CANDU по канадски проект. По-късно Румъния възнамерява да бъде домакин на демонстрационен проект ALFRED с оловно охлаждане на своя територия (проектът остава в сила).

ММР – новата идея

Новата идея на румънските ядрени енергетици е да построят първата електроцентрала в Европа с малки модулни реактори, които да заменят затворената ТЕЦ на въглища.

За тази цел S.N. Nuclearelectrica S.A. (SNN) сключи споразумение с американската компания „NuScale“.
Резултатът от сътрудничеството трябва да бъде изграждането на атомна електроцентрала в Румъния, сглобена от малки реактори с обща мощност 462 MW (e) до 2027-2028 г.

Очевидно става дума за модули „NuScale NPM-20″, чиято мощност е 77 MW (e). Съответно румънската централа ще бъде сглобена от шест модула.
Именно такъв енергоблок NuScale планира да построи в САЩ, но там времето за пускане в експлоатация е по-малко интензивно – 2029-2030 година.

Интересно е да се отбележи, че още миналата година SNN говори за малка ядрена енергетика като опция „на хоризонта на 30-50-те години“.

Процесите се ускоряват

Искането за затваряне на въглищните централи в рамките на изпълнението на климатичните задължения на страната може да накара румънските ядрени енергетици да преразгледат плановете си в посока на ускорение.
Друга възможна причина са енергичните усилия, полагани в Източна Европа от американската дипломация.

На конференцията за климата COP26 в Глазгоу, министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм нарече изграждането на ММР за замяна на затворените въглищни централи „решение, което виждаме възможно… по целия свят“!

Такава идеология сега активно се рекламира от Вашингтон и се възприема от Букурещ и някои други източноевропейски столици.
Догодина е възможно в този регион да бъдат подписани нови споразумения по румънски модел.

Румъния – „NuScale“ – висящи въпроси

По отношение на Румъния остават два въпроса.
Първо, доколко е реалистично да се заменят всички въглищни електроцентрали (4,6 GW) в тази страна с малки реактори до 2032 година?

Вторият въпрос е свързан с парите.
NuScale оценява цената на шестмодулната централа NuScale NPM-20 на приблизително 1,6 милиарда долара. Надеждността на икономическите оценки за всякакви хартиени реактори винаги е ниска, но дори и тази сума трябва да бъде взета отнякъде.

В Румъния открито се надяват, че ще я получат под формата на заем от американската експортно-импортна банка, но трябва да разберат валидността на надеждите си.

Източник: http://atominfo.ru/newsz04/a0316.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари