ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сбербанк отпуска 800 млн. долара кредит за АЕЦ „Аккую“ в Турция

18.11.2021

Една от най-големите банки в Русия – Сбербанк, ще предостави кредит за строителството на АЕЦ „Аккую“ в Турция на компанията „Аккую нуклеар“, която е част от „Росатом“.
Финансовата институция откри две кредитни линии от 500 и 300 млн. долара със срок за погасяване от 7 години.
Средствата ще се използват за изграждането на четирите енергоблока на централата.

 

 

„През 2019 г. Сбербанк стана първият кредитор на мащабния проект за изграждане на съвременна АЕЦ в Турция. Той е със стратегическо значение за банката и се радваме да продължим финансирането му.
Новите кредитни линии от общо 800 млн. долара през  2021 г. ни позволяват да запазим лидерската си позиция сред кредиторите на този голям международен проект на „Росатом“, обяви Анатолий Попов, заместник-председател на Сбербанк.

За справка

През 2019 година Сбербанк откри кредитна линия от 400 милиона долара за „Аккую нуклеар“ със 7-годишен срок.

АЕЦ „Аккую“ е първата атомна електроцентрала в Турция. След въвеждането ѝ в експлоатация, тя ще произвежда около 35 млрд. кВтч годишно и ще покрива до 10% от електроенергийните нужди на страната.
Атомната централа отговаря на всички съвременни изисквания, определени в регулациите за безопасност на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Изискванията на европейските експлоатиращи организации за АЕЦ с леководни реактори (EUR).

„Тази година темповете на строителството на АЕЦ „Аккую“ достигнаха нови нива. На различни етапи се работи във всички енергоблокове. С получаването на разрешение за изграждане на четвърти енергоблок през октомври, процесът на лицензиране на строителството приключи и се приближихме към върхови производствени процеси.

Руските банки подкрепят проекта за устойчиво, нисковъглеродно производство на електроенергия и с готовност реагират на нашите потребности от финансиране. Радваме се, че сред тях е и Сбербанк – наш дългогодишен и надежден партньор“, коментира Антон Дедусенко, управляващ директор по въпросите на устойчивото развитие и връзките с акционери на „Аккую нуклеар“.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари