ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция, след АЕЦ „Аккую“, ще започне бърза подготовка за изграждането на още две атомни електроцентрали

12.11.2021

Турция възнамерява да започне изпълнението на проекти за изграждане на втора и трета атомни електроцентрали след АЕЦ Аккую, която се строи от държавната корпорация Росатом.
Това обяви във вторник по време на реч в Анкара президентът на републиката Реджеп Тайип Ердоган.

 

 

„Планираме да пуснем в експлоатация първия блок на АЕЦ „Аккую“ през 2023 г. След Аккую бързо ще започнем подготовката за изграждането на втора и дори трета атомна електроцентрала. Стремим се да осигурим на страната ни ядрена енергия“, подчерта той.

За справка

АЕЦ Аккую е строяща се атомна електроцентрала на южния бряг на Турция.
Изгражда се по руски проект, който включва изграждането и въвеждането в експлоатация на четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200. Споразумението за изграждането на станцията е подписано през май 2010 г.
Днес строителната площадка на АЕЦ „Аккую“ е един от най-големите проекти за ядрено строителство в света. Всеки ден на строителната площадка работят над 13 хиляди души, участват над 1000 единици строителна техника и превозни средства, включително над 70 строителни крана.

 

 

Както съобщи по-рано прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, руският президент Владимир Путин и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха създаването на АЕЦ Аккую и възможността за изграждане на нови блокове на преговорите в Сочи през септември.

Източник: ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари