ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


74 милиарда долара ще са загубите от аварията в АЕЦ “Фукушима-1”

17.10.2011

Това е оценката представена на съвещанието на комисията по ядрена енергия на Япония в четвъртък.

 

За основа на изчисленията са послужили данните за авариите в Чернобилската АЕЦ и американската “Тримайл-айлънд”. Била е разработена сравнителна таблица за отчитане на мащабите от замърсяването, която съдържа данни за количеството на евакуираните и пострадалите.

Само разходите за демонтажа на четирите реактора на авариралата АЕЦ “Фукушима-1”, по оценките на японските специалисти, ще бъдат около 14,9 милиарда долара. Още около 52 милиарда долара ще отидат за компенсации, дезактивация на заразените земи и други мерки свързани с ликвидирането на последствията от аварията.

Финансирането ще се осъществява от специалния компенсационен фонд, създаден след аварията. Той се попълва за сметка на бюджета на държавата, от финансовите учреждения и енергийните компании. По-късно оператора на “Фукушима-1” компанията TEPCO е длъжна да компенсира понесените загуби от своите бъдещи приходи.

Тази оценка не е окончателна. Редица от членовете на комисията са изказали мнение, че загубите могат да са по-големи за сметка на нарастващите разходи за дезактивация на почвата.

 
Разходите за компенсиране на загубите ще бъдат вкарани в себестойността на енергията произведена от АЕЦ. За сега в нея не са били включвани възможните разходи за ликвидиране на последствията от авариите в атомните електроцентрали. По тази причина електроенергията от АЕЦ се считаше за най-евтината (по-малко от 0,1 долара за
KWh). Това е два пъти по-евтино от енергията произведена от големите водни електроцентрали.  

Сега вече този пропуск ще бъде поправен, като ядрената енергетика може да загуби статута си на най-евтината, а заедно с това много от поддръжниците си.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари