ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Как се променя климатът в района на Северния морски път

10.11.2021

До средата на века Северният морски път може да бъде напълно изчистен от леда – с такава сензационна прогноза, позовавайки се на Росхидромет, федералните медии направиха изявление в началото на октомври.

 

 

Но ние разбрахме, че да изоставим ледоразбивачите е твърде рано:
В Арктика наистина се затопля и ледът се топи, но не с такава скорост, че да се откажем от развитието на ледоразбивачния флот.

 

На свикналите да научават фактите наготово предлагам:

От ежегодния доклад на Минприроды «О состоянии и об охране окружающей среды РФ» може да се разбере например, че в северната полярна област миналата година беше втората най-топла в историята и най-топлата в северното полукълбо.
Средната годишна аномалия на температурата на въздуха е 3,2°C. Съответно ледът се топи.
Средната месечна площ на морския лед в Северния ледовит океан през септември 2020 г. е 3,92 милиона km2 – вторият резултат след абсолютния минимум през 2012 г. (3,51 милиона km2).
През 2020 г. лятната морска ледена покривка в моретата на Северния ледовит океан е намаляла до септември до рекордно ниско ниво от 26 хил. км2.

През последните 15 години ледената площ през септември варира между 200 и 300 хил. км2 (пет до седем пъти по-малко от 80-те години на миналия век), а през 2020 г. е по-малко от споменатата вече 2012 г. – 37 хил. км2.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари