ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Атомаш“ започна монтажа на корпуса на реактора за 5-ти блок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия.

05.11.2021

Волгодонският филиал на «АЭМ-технологии» (част от машиностроителното подразделение на Росатом – Атоменергомаш) започна сглобяването на горния полукорпус на реактора с вода под налягане ВВЭР-1000 за енергоблок № 5 на строящата се атомна електроцентрала „Куданкулам“ в Индия.

 

 

Специалистите на завода са свързали двата пръстена на разклонителната зона, предстои монтирането на фланеца.
При сглобяване на полу-тялото разстоянието между частите е само 1 мм. Теглото на горния полукорпус на ВВЭР-1000 е 169 тона, височината е около 5 м, а диаметърът е 4,5 м.
След монтирането на всички елементи изделието ще бъде преместено до заваръчната стойка с помощта на кран , където ще започне заваряване на двата шева на пръстените. Заваряването се извършва при предварително нагряване до температура 150-300 оС.

За справка

Реакторът представлява вертикален цилиндричен корпус с елипсовидно дъно, вътре в кото са разположени активната зона и вътрешнокорпусните устройства. Отгоре е херметически затворен с капак с монтирани на него приводи на механизмите и органите за регулиране и защита на реактора и разклонителни тръби за изходни кабели на датчиците за вътрешнореакторен контрол.
В горната част на корпуса има дюзи (патрубки) за подаване и извеждане на топлоносителя, както и дюзи за аварийно подаване на топлоносител при разхерметизиране на контура.

АЕЦ „Куданкулам“ е атомна електроцентрала с блокове ВВЭР-1000, разположена в южната част на Индия, в щата Тамил Наду.
Първият енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ работи стабилно при проектна мощност от 1000 MW от февруари 2016 г. Вторият енергоблок беше включен в националната енергийна мрежа на Индия на 29 август 2016 г.
Общото рамково споразумение с Росатом за изграждане на трети и четвърти енергоблок беше подписано през пролетта на 2014 г. А през юни 2017 г. Инженерното подразделение на Росатом и Индийската корпорация за атомна енергия подписаха споразумение за изграждането на третия етап (енергийни блокове № 5 и № 6) на АЕЦ „Куданкулам“.

Източник: https://aem-group.ru/mediacenter/news/atommash-pristupil-k-sborke-korpusa-reaktora-dlya-bloka-%E2%84%965-aes-kudankulam.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари