ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Председателят на конференцията на ДНЯО оцени ядрената заплаха в наше време по-високо, отколкото по време на Студената война

04.11.2021

Рисковете от използването на ядрени оръжия в света сега надвишават наблюдаваните по време на Студената война.
Това заяви аржентинският дипломат, председател на X Обзорна конференция на страните по Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) Густаво Злаувинен.

 

 

„В момента в света има нарастващо разбиране, както каза по-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, че ядрената заплаха е достигнала ниво, което не се наблюдава дори в най-мрачните дни на Студената война“, каза той в понеделник в открита лекция на тема „Перспективи за X Обзорна конференция на ДНЯО“.

Злаувинен отбеляза, че международната обстановка става все по-напрегната, а прагът за използване на ядрени оръжия в света се подценява. „Отношенията между страните, притежаващи ядрени оръжия, продължават да ескалират, като в същото време тези държави качествено подобряват своите арсенали, а в някои случаи ги разширяват.
Ядрените доктрини стават все по-непрозрачни и финансово скъпи. Реториката за възможността за използване на ядрени оръжията отразява променените възгледи, че ядрена война може да бъде спечелена“, добави аржентинският дипломат.

Според него настоящите регионални конфликти създават допълнителни рискове от разпространение на ядреното оръжие.
В същото време се идентифицират все повече и повече катастрофални уязвимости в ядрената инфраструктура.

Злаувинен прикани страните участнички да помислят за мерки за по-ефективно изпълнение на предишните ангажименти, включително възможното изработване на механизъм за отчетност.
Той припомни трите стълба на съответния договор: ядрено разоръжаване, ядрено неразпространение и мирно използване на атомната енергия.

„Успешното изпълнение на задълженията на страните участнички по договора се поема от други договори, които изискват балансиран подход. Надявам се това да бъде реализирано от всички страни участнички“, каза той.

„Успешното изпълнение на задълженията на страните участнички по договора се поема от други договори, които изискват балансиран подход. Надявам се това да бъде реализирано от всички страни участнички“, каза той.

Злаувинен изрази убедеността си, че страните-участнички биха могли „да потвърдят ангажимента си към Договора за неразпространение на ядрените оръжия, за да постигнат всичките си цели и да изпълнят всички предишни ангажименти“. „Те биха могли да потвърдят отново своя ангажимент за укрепване на нормите срещу употребата, разпространението и тестването на ядрени оръжия и да проследят нашата работа за освобождаване на ядрено оръжие“, продължи той.

Председателят на конференцията отбеляза, че страните по ДНЯО също „могат да предприемат стъпки за подобряване на изпълнението на ангажиментите, които преди това бяха поети около трите стълба, включително възможното разработване на един вид механизъм за отчетност“.

За справка

Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) се провежда на всеки пет години. Десетата среща трябваше да се проведе в Ню Йорк през май 2020 г. и да продължи три седмици, но поради пандемията от коронавирус отначало беше отложена за август 2021 г.
Участници в ДНЯО са 191 държави.

Източник: ТАСС

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари