ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атомният контейнеровоз „Севморпут“ ще достави товари за АЕЦ „Рупур“ от Русия до Бангладеш

04.11.2021

На 2 ноември атомният контейнеровоз «Севморпуть» на ФГУП «Атомфлот» (предприятие на Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“) напусна пристанището на Санкт Петербург в посока пристанище Владивосток. На борда на единствения в света транспортен кораб с ядрена енергийна установка има товар за строящата се АЕЦ „Рупур“ (Бангладеш).

Атомният контейнеровоз Севморпут превозва 1,4 хиляди тона товари. Основната  част са метални конструкции и механизми.

„Корабът с ядрена тяга ще извърши първото си пътуване на изток тази година“, каза Мустафа Кашка, генерален директор на ФГУП „Атомфлот“.
В момента в акваторията на Северния морски път тече активен процес на образуване на лед, но техническите характеристики на кораба ще му позволят да премине целия маршрут без помощ от ледоразбивач. Екипажът е готов за изпълняваната задача. Това е отговорна мисия – да достави товара на Росатом за строящата се атомна електроцентрала по акваторията на Северния морски път“.

„Навременната доставка на оборудване и материали до строящи се атомни електроцентрали е много важен компонент за успеха на нашите проекти навреме и в съответствие с зададената цена. Сътрудничеството с Atomflot ни помага да постигнем целите си “, каза Дмитрий Тюкаев, вицепрезидент на ASE АД за покупки и доставки.

„Транспортният потенциал на нашия кораб е уникален“, каза Сергей Бралгин, капитан на ядрения контейнеровоз „Севморпут“. – Ние сме автономни, способни да поемаме на борда извънгабаритни и тежки товари, което ни позволява да намалим броя на корабите, участващи в морския транспорт. Контейнерният кораб с ядрена енергийна установка е оборудван с кранове и може самостоятелно да се разтоварва на необорудван кей. Ние отработихме тази операция, докато работихме върху бързо образуващ се лед.“

Предвижда се преминаването до крайното пристанище да отнеме около 25 дни. Във Владивосток товарът ще бъде разтоварен за по-нататъшно транспортиране до Бангладеш.

За справка

Атомният контейнеровоз „Севморпуть“ е построен в Керч в корабостроителница „Залив“.
Въведен е в експлоатация на 31 декември 1988 г.

Основните характеристики на атомния контейнеровоз „Севморпуть“ са: мощност на ядрената енергийна установка – 29 MW (40 000 к.с.); максимална дължина – 260,23 метра; максимална ширина – 32,2 метра; водоизместимост (с газене по LGM) – 61880 тона; дедуейт на кораба (при газене по LGM) – 33980 тона.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-220597

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари