ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият по рода си глобален доклад за термоядрената енергия определи появата на търговски електроцентрали през 2030-те години

30.10.2021

Асоциацията на термоядрената промишленост – Fusion Industries (FIA) и управлението по атомна енергия на Великобритания – UK Atomic Energy Authority (UKAEA) публикуваха първия по рода си доклад за състоянието на нещата в областта на термоядрената енергетика.
Докладът „«Глобална термоядрена индустрия през 2021 година» представя убеждението на мнозинството частни „термоядрени“ компании да пуснат първата електроенергия в разпределителните мрежи още през 2030-те години.
Остават малко повече от десет години до комерсиалния синтез.

 

 

В доклада се казва, че в света има най-малко 35 частни компании, които разработват термоядрен реактори, повечето от които са съсредоточени в Съединените щати и Европа.
От 35 компании 12 казаха, че са в ранен етап на развитие или работят „тайно“ и следователно не са участвали в проучването.
От останалите 23 компании 12 отбелязаха, че са започнали да работят едва през последните пет години.

Имайте предвид, че най-големият проект в областта на контролирания термоядрен синтез – международният ITER във Франция – ще започне да работи през втората половина на 2020-те години. Той не е насочен към генериране на електроенергия за търговски цели и трябва само да демонстрира способността да генерира повече енергия, отколкото консумира за стартиране и поддържане на синтеза.
Въпреки бавния темп на голямата наука, две трети от компаниите в доклада заявиха, че очакват търговската експлоатация на първите частни електроцентрали за термоядрен синтез да започне доста бързо – веднага или малко след 2030 г.

Според авторите на доклада „частната термоядрена индустрия бързо се придвижва към комерсиално производство и най-вече отвъд заглавията на вестниците“. В същото време потайността вреди на хода към комерсиален синтез, подчертава източникът.
Държавата трябва да влезе в партньорство с частния сектор в областта на контролирания термоядрен синтез. Това е единственият начин да се постигне целта за бъдеще без въглерод.
За да се стигне до тотална декарбонизация на индустрията и икономиката, термоядреният синтез трябва да бъде овладян през 30-те, а не през 40-те или 50-те години.
20% от компаниите, посочени в доклада, са склонни към последните два периода, но повечето са сигурни, че 30-те години ще бъдат повратна точка за индустрията.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/10/29/119024

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари