ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Лидерът на Консорциум „МЦИ МБИР“ и Обединеният институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) подписаха споразумение за сътрудничество

29.10.2021

На 27 октомври в Дубна (Московска област) ООД „Лидер на консорциума“ МЦИ МБИР „(организация на Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“) и Обединеният институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) подписаха споразумение за сътрудничество в разработване на съвместни научни, технически и иновативни дейности на базата на строящия се реактор МБИР .

Документът е подписан от Константин Вергазов, генерален директор на Консорциум МЦИ МБИР, и Лъчезар Костов, заместник-директор на Обединения институт за ядрени изследвания.

 

 

Водени от принципите за запазване и развитие на руската експериментална база за ядрена енергетика, страните се договориха да работят заедно за подготовка на многостранни изследователски програми, използващи възможностите на реактора. А също и да координира научноизследователската иопитноконструкторска работа (НИКР) в областта на ядрената физика, физиката на високите енергии и плазмата, радиационното материалознание и други обещаващи научни изследвания.

Споразумението ще допринесе за създаването на международен изследователски център на базата на реактора МБИР (МЦИ МБИР) и формирането на център за компетенции за разработване на технологии за реактор IV поколение. Една от ключовите области на сътрудничество ще бъде експертната подкрепа на ОИЯИ при създаването и координирането на дейността на единна международна изследователска общност от потребители на реактора МБИР.

За справка

Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ изгражда уникална изследователска установка МБИР в рамките на комплексната програма „Развитие на оборудване, технологии и изследвания в областта на използването на атомната енергия в Руската федерация“. Реакторът се строи в град Димитровград (област Уляновск) на базата на АД “ ГНЦ НИИАР „.
На базата на ректора на МБИР се създава Международният изследователски център (МЦИ) МБИР: научната група ще включва руски и чуждестранни учени и изследователи. Дейността на Центъра ще се осъществява от консорциум – „Международен изследователски център на базата на реактора МБИР“. Този подход ще позволи гъвкаво използване на реакторния ресурс, който отговаря на нуждите на членовете на научната общност.

Обединеният институт за ядрени изследвания е единствената международна междуправителствена научна организация в Русия. Институтът е основан през 1956 г. и се намира в Дубна, Московска област.
Научният център включва 18 страни участнички. Основните области на теоретични и експериментални изследвания в ОИЯИ са физиката на елементарните частици, ядрената физика и физиката на кондензираната материя.
През последните 10 години в ОИЯИ са открити 10 елемента от периодичната таблица, тук се изгражда меганаучно съоръжение – колайдер NICA, институтът е една от водещите организации в международното научно сътрудничество по проекта BAIKAL-GVD – създаването на Байкалския неутринен телескоп.

Източник: Пресслужба на ООД „Лидер на консорциума“ МЦИ-МБИР “

Б.Р. – Обърнете внимание на снимката, това е бившият председател на Агенцията за ядрено регулиране – ст.н.с. д-р Лъчезар Костов

Tags: , ,

One Response to Лидерът на Консорциум „МЦИ МБИР“ и Обединеният институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) подписаха споразумение за сътрудничество

  1. Красимир Христов on 29.10.2021 at 21:23

    Някой може би се питат кой е г-н Лъчезар Костов и как е попаднал на такава висока длъжност в ОИЯИ?
    Място за гадаене няма – просто прочетете: http://www.jinr.ru/jinr_structure/leaders/lachezar-krumov-kostov/

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари