ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Австралия се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2050 г

28.10.2021

Австралия съобщи в навечерието на Глобалната конференция за климата (COP-26), която ще се проведе в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември, че се стреми да постигне въглероден неутралитет до 2050 г..

 

 

Премиерът на Австралия Скот Морисън обяви във вторник, 26 октомври, че страната вероятно ще може да намали емисиите с 35% спрямо нивата от 2005 г. до 2030 г.

Официално правителството има за цел да намали емисиите с 26-28% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г. Ангажиментите, поети от страната на конференцията за климата в Париж през 2015 г., са доста умерени в сравнение с амбициите на други развити държави.

„Ще изпълним и надхвърлим тези ангажименти“, каза Морисън, визирайки целите за 2030 г. „Ние сме уверени, че можем да намалим емисиите с 35% или повече“, каза той. Австралия е намалила емисиите с повече от 20% досега спрямо нивата от 2005 г., каза премиерът.

Австралия е един от най-големите износители на въглища и втечнен природен газ (ВПГ). Като се вземе предвид активното използване на въглищата като суровина за производство на електроенергия в Австралия, емисиите на парникови газове на глава от населението в страната са сред най-високите в света.

„Решението на Австралия да се насочи към въглеродната неутралност до 2050 г. е стъпка в правилната посока“, каза Пракаш Шарма, азиатско-тихоокеански анализатор в Wood Mackenzie.

„Основните търговски партньори на Австралия – Китай, Япония и Южна Корея – вече се движат към тази цел. Други големи износители на енергия, включително Саудитска Арабия, също наскоро обявиха цели за намаляване на емисиите до нула до 2060 г. Това означава, че Австралия трябва да промени областта на износа на стоки в съответствие с целите за климата “, казва експертът.

Източник: https://elektrovesti.net/77920_avstraliya-namerevaetsya-dostich-uglerodnoy-neytralnosti-k-2050-godu

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари