ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Предимствата на АЕЦ с малка мощност (АЕЦММ)

26.10.2021

Обсъждането на атомните електроцентрали с малка мощност се проведе на фона на вълненията на газовия пазар и изявленията на 10 европейски държави, че именно развитието на ядрената енергетика ще помогне за излизане от енергийната криза.

Бяха изразени три аргумента в полза на АЕЦММ: ниска и предвидима цена на електроенергията за десетилетия напред, липса на емисии и по-голяма пригодност за производство на водород чрез електролиза в сравнение с производство на базата на възобновяеми енергийни източници.

 

 

Ядрената енергетика е устойчива и предсказуема

„Фактът, че през последните седмици хората започнаха да говорят за ядрената енергетика по-благожелателно и с по-голяма надежда, не може да не ни радва“, каза главният изпълнителен директор на Росатом Алексей-Лихачев пред Руската енергийна седмица (РЕН)REW.
Тенденцията сега е една: всеки има нужда от устойчива, стабилна, предвидима енергийна система.
Немаловажни фактори са нейната стойност и, най-важното, прогнозирането на тази стойност и, разбира се, екологичният компонент. Това е реалност от последните години.“

Алексей Лихачов подкрепи с цифри тезата, че атомът е най-важният компонент за постигане на нулеви емисии в енергийната система.

Германия и Франция – Сравнение на основните показатели

В края на 2020 г. делът на производството от възобновяеми източници в Германия е почти 45%, във Франция – 25%.
Делът на ядрената енергетика в Германия е 11%, във Франция е почти 70%.
Емисиите през 2020 г. в Германия – 617 милиона тона еквивалент CO2 (условна стойност за сравнение на парниковата активност на различни газове), във Франция – 272 милиона тона.

И това въпреки факта, че според МААЕ обемът на производството на електроенергия в Германия през 2020 г. е 60,9 TWh, а във Франция – 379,5 TWh.

„От лозунги и плакати, когато решаваме екологични проблеми, трябва да преминем към цифри“, призова Алексей Лихачов.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари