ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – Макрон може да обяви изграждането на шест EPR преди Коледа – СМИ

21.10.2021

 Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да обяви планове за изграждане на шест блока с EPR в страната преди Коледа, съобщи Le Figaro в понеделник.

Ускоряването на решението за изграждане на нови блокове, според вестника, е повлияно от газовата криза в Европа и покачването на цените на електроенергията.

„Енергийната криза показа, че сме били прави в избора на атома за прехода към зелена енергия“, цитира вестникът неназован високопоставен държавен служител.

За първи път заповедта на френското правителство към EDF да подготви предложения за изграждането на шест блока с EPR или тяхната нова модификация, условно наречена EPR-2, стана известна през октомври 2019 г.

Впоследствие обаче решението за новите блокове беше свързано с пускането на Flamanville-3, чиито дати постоянно се отлагат (сега се говори за края на 2022 г. или по-късна дата).

През лятото на 2020 г. Френската сметна палата препоръча потвърждаването на „финансовите и техническите ползи“ на EPR-2 преди започване на строителството им.

В началото на октомври 2021 г. във френските медии се появиха съобщения, че вземането на решения за нови блокове може да бъде ускорено, тъй като разширяването на ядрения парк е „изключително важно“ по отношение на постигането на въглероден неутралитет.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz04/a0190.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари