ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кръгла маса на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС“

19.10.2021

Президентът Румен Радев призова да не се политизират причините за енергийната криза. „В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер„, каза държавният глава на инициираната от него кръгла маса за мерки за решаване на проблема с високите цени на електроенергията и природния газ и подготовката на позиция на България пред ЕС по въпроса. В дискусията в резиденция „Бояна“ участват служебният премиер Стефан Янев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на енергетиката, на икономиката, на труда и социалната политика - Андрей Живков, Даниела Везиева и Гълъб Донев, председателят на КЕВР Иван Иванов, ръководители на енергийни дружества, представители на синдикатите и на бизнеса, кметове на общини.

Кръгла маса

„Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството“, заяви още Радев.

„Тъй като този проблем е общоевропейски, ние очакваме и трябва да работим активно и да се търсят общоевропейски решения. В разговор и в контакт съм с различни експерти. Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, касаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление, като социална защита и то те се прехвърлят на държавите членки“, коментира още президентът.

АИКБ предлага да се компенсират 600 000 абоната на свободния пазар на електроенергия за големите им сметки

Още от този месец до началото на ноември да се компенсират тези 600 000 абоната на свободния пазар на електроенергияза големите им сметките им за юли, август и септември. Това е предложението на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. „Има ги парите, има го и механизмът“, каза председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

Той е на мнение, че предлаганата от служебното правителството помощ от 50 лева за мегаватчас вече е крайно недостатъчна. „Те бяха нещо за месец юли“, коментира той.

Според него ситуацията е извънредна и трябват извънредни мерки. По-малко от 10 процента от електроенергетиката е на природен газ, което е основната причина за повишението на цените. България не плаща скъпи суровини. Причината за повишението на цените е, че моделът на пазара е сбъркан.

„Само за две тримесечия АЕЦ „Козлодуй“ ще продаде над 6 тераватчаса електроенергия на суми над 360 лева за мегаватчас. От тях 300 лева са печалба. Това означава 1 800 000 лв. печалба, посочи Велев. На още няколко места има подобни печалби. Тези пари могат бързо да се върнат там, откъдето са взети“, допълни той.

Бързата мярка, която ще помогне на всички, е тази – компенсиране на надвзетото, които пари ги има в България, заяви председателят на УС на АИКБ.

Ликвидността в АЕЦ „Козлодуй“ не е толкова голяма. Това каза изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов по време на кръгла маса на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС“.

„Стана дума за изземване на свръх печалба от дружествата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и най-вече на АЕЦ „Козлодуй“. Искам много внимателно да се прецизира и да ви обърна внимание на следните факти. Предполагам свръхпечалба имате предвид изпълнението над бизнес плана, който е предложен от АЕЦ „Козлодуй“. Бизнес планът предвижда 550 млн. лв. да е печалбата на АЕЦ за 2021. Към месец декември печалбата е 739 млн. лв. Ако екстраполираме цялата печалба спрямо това, което е показал като резултат АЕЦ „Козлодуй“ докрая на годината, то очакваме тя да е 985 млн. лв“, каза още Валентин Николов.

Той обаче обясни, че ликвидността в АЕЦ „Козлодуй“ не е толкова голяма, колкото я смятат без достатъчно данни.
„Искам също да ви кажа, че редовният дивидент от АЕЦ „Козлодуй“ изплатен към БЕХ в размер на 137 млн. и два пъти е взет допълнителен дивидент от БЕХ веднъж 210 млн. лв. и веднъж 250 млн. лв.“, каза още Валентин Николов.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари