ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Новата технология за производство на цирконий ще увеличи износа на ядрено гориво

18.10.2021

На 5 октомври в Чепецкия механичен завод (ЧМЗ) в Глазов стартира участък за производство на циркониева гъба – материал за производство на облицовки на топлотделящите елементи (циркониеви тръбички) на ядреното гориво с минимално съдържание на примеси от хафний.

 

Сега „Росатом” ще може да произвежда ядрено гориво в пълно съответствие с изискванията на чуждестранните клиенти.

ЧМЗ произвежда почти 18% от циркония на световния пазар. Това е единственият завод в Русия и един от най -големите в света за производство на този метал.
Въпреки това, преди стартирането на ново производствено съоръжение, тук се произвеждаше само електролитен циркониев прах по флуоридна технология – от разтопени соли. Методът е доста трудоемък и скъп, освен това изисква голям обем суровини. Гъбестият цирконий се получава по пирометалургичен метод: смес от метали се държи при температура от около 360 °C и след това се отделя чрез фракциониране. Това изисква наполовина технологични операции от предишния метод, а също така позволява да се намали консумацията на суровини, материали, енергийни ресурси и значително намалява обема на отпадъците.
В същото време продукцията осигурява висока чистота на циркония във всички отношения, включително съдържанието на хафний (по -малко от 100 ppm), което е важен параметър за ефективната работа на ядреното гориво.

От циркониева гъба се изработват високопластични и хомогенни по химичен състав и структура слитъци, които добре се подават на обработка под налягане.

„Овладяването на производството на циркониева гъба е крайъгълен камък за развитието на производството на цирконий в горивното подразделение на „Росатом”.
Създаването на собствена руска технология от нулата и изграждането на ново производство е огромно постижение на нашите учени и производственици, истински трудов подвиг, важен принос за повишаване на нашата глобална конкурентоспособност.
Циркониевата гъба може да се използва широко за производството на гориво за всички големи енергийни реактори, както руски, така и чуждестранни по дизайн “, отбеляза Наталия Никипелова, президент на TVEL.

Производството на циркониева гъба е сложен процес в 12 стъпки.
Експертите казват, че най -важният етап е усвояването на последното технологично преразпределение – ректификационното отделяне на циркониеви и хафниеви хлориди.
За тази цел ЧМЗ изгради и пусна в експлоатация уникална инсталация с височина 80 м. Тя включва 147 броя оборудване, повече от 2 хиляди сензори, измервателни уреди и автоматизация, отопляеми технологични тръбопроводи с обща дължина над 2 хиляди метра.
В процеса на създаване на инсталацията, специалисти на „Росатом” усвоиха технологията за производство на оборудване от вносна сплав никел-хром-молибден, разработиха и тестваха помпи за изпомпване на стопилки, устройства за обмен на топлина и маса и други.

Общо са разработени над 100 нови технически решения за овладяване на новата технология, регистрирани са 17 изобретения и патенти.

Източник: https://strana-rosatom.ru/2021/10/08/novaya-tehnologiya-polucheniya-cirkoniya/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари