ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – за 35 години инсталираните мощности на АЕЦ са нараснали с 6,4% без да е построен нито един нов енергоблок

31.08.2012

 От 1977 година операторите на 98 от 104-те ядрени енергоблока в САЩ са подали заявки в Комисията по ядрено регулиране (NRC) за повишаване на мощността им. Тези данни, отнасящи се за средата на юли тази година, представи Управлението за енергийна информация (EIA) при Министерството на енергетиката на САЩ.

Надзорният орган е удовлетворил 144 заявки за увеличаване на електрическата мощност на енергоблоковете на атомните електроцентрали общо с 6500 MW. Сега в комисията се намират 16 заявки за увеличаване на електрическата мощност общо с 1140 MW. Общо инсталираните мощности на действащите енергоблокове в САЩ сега са 101,3 GW.

Според EIA през 2011 година те са произвели 768 милиарда kWh електроенергия, което е около 20% от цялото производство на електроенергия в страната.

Най-голямо относително увеличаване на мощността – 20% е било одобрено за едноблоковата АЕЦ “Вермонт-Янки” с инсталирана електрическа мощност 605 MW.

Само за четири енергоблока (по 2 на АЕЦ “Саскуехана” и АЕЦ “Хач”) са издадени разрешения за повишаване на мощността от всичките видове. За всеки енергоблок NRC е обособила три вида повишаване на мощността.

Първият е свързан с повишаване на точността на измерванията, което осигурява прираст на производителността, по правило с не повече от 2%.

Вторият вид предполага изменения на настройките на оборудването, което обикновено не е свързано с дълбоки модернизации. Измененията от този вид дават възможност за увеличаване на мощността максимум със 7%.

Третият вид предполага модернизация или замяна на основното оборудване  на енергоблока и осигурява увеличаване на електрическата мощност до 20%.

Източник: Nuclear.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари