ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция залага на повече ядрена енергетика в условията на европейската енергийна криза

13.10.2021

Очаква се френският президент Еманюел Макрон да даде „зелена светлина“ за нови ядрени енергоблокове в момент, в който енергийната криза в Европа засилва допълнително стимула на страната към този източник на енергия.

 

 

Франция е бастион на ядрената енергетика в Европа, с повече от 70% дял в енергийния си микс. По-рано по времето на управлението си, Макрон съобщи за плановете си да затвори 14 ядрени реактора и да намали дела на АЕЦ от 75% на 50% до 2035 година.

Но времената се менят. Тази седмица се очаква той да съобщи за разработване на 6 малки модулни реактори или мини АЕЦ.
Защитниците на АЕЦ казват, че надеждността и предвидимостта на ядрената енергетика се е доказала през годините във времена на увеличаващи се цени на газа – докато ВЕИ остават непостоянни и е трудно да се съхранява произведената електроенергия.

Тези предимства, които предпазиха френските индустриални компании и потребители от най-високото покачване на цените на електроенергията, от което страдат в другите части на Европа, започват да надделяват над опасенията за безопасността.
Франция също така иска ядрената енергетика да бъде определена като „зелена“ във финансовата таксономия на ЕС, която регламентира кои икономически дейности да се възползват от устойчивото финансиране.

Франция и някои държави от Източна Европа настояват да покажат на инвеститорите, че ядрената енергетика е част от пътя на ЕС към въглероден неутралитет, докато Германия и други страни опонират, като сочат по принцип влиянието върху околната среда на ядрените отпадъци.

Подробности на: https://todayuknews.com/economy/france-bets-on-more-nuclear-power-in-face-of-europe-energy-crisis/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари