ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сърбия би купила 10% от всяка атомна електроцентрала в региона, ако има кой да и продаде?

13.10.2021

За тежка криза в енергетиката заради цените на енергийните източници, предупреди президентът на Сърбия Александър Вучич.
Според него все пак страната му е в добра позиция заради газопровода „Балкански поток“.

 

 

 

В интервю за сръбската телевизия Pink Вучич призна, че Сърбия няма средства за изграждане на атомна централа, но е готова да купи незабавно 10% от всяка АЕЦ в региона, за да повиши енергийната си сигурност.

Имаше идея Сърбия да купи 5% или 10% от атомна електроцентрала в България, тъй като страната ни няма 11 или 13 милиарда евро, за да я построи сама, разкри Вучич.
„Но ако някой в региона ни позволи да станем собственици на 10%, ние веднага бихме приели. Защото, знаете, половината енергия, която отива в Северна Македония, в Прищина, в Албания, идва от българската атомна електроцентрала“, коментира Вучич.

В близките на Сърбия страни се разработват проекти за изграждане на нови ядрени мощности – Унгария работи заедно с Русия за разширяване на съществуващата АЕЦ „Пакш“, Румъния планира да обнови и разшири атомната си електроцентрала „Чернавода“ в сътрудничество с Канада.
България не се отказва от разширяването на АЕЦ „Козлодуй” и също така обмисля възможността за изграждане на други енергоблокове в АЕЦ  „Белене”, а Словения и Хърватия, които управляват заедно АЕЦ „Кършко“ водят преговори за изграждането на друг енергоблок.

Според Вучич Сърбия ще се обърне към природен газ и възобновяеми източници, но се опитва да осигури „всякакъв вид“ други, само за да има достатъчно електроенергия и енергийна сигурност, подчерта президентът.
„Ще има огромни проблеми с енергията. Можете да си представите ситуацията, в която сега се намират близки държави, които внасят 30-40% от електроенергията си … Появиха се някои много умни хора в Европа с т. нар. въглеродни данъци, за да дишаме най-чистия въздух в света, а цената на електроенергията се повиши и няма повече действащи мощности“, заяви Вучич.

Източник: https://balkangreenenergynews.com/serbia-would-buy-10-in-any-nuclear-power-plant-in-region/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари