ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най -големият в света проект за чиста енергия PowerLink – предоставяне на алтернативна енергия на Сингапур от Австралия

05.10.2021

Планираният австралийско-азиатски проект на PowerLink е почти 10 пъти по-голям от най-голямата слънчева електроцентрала в света днес.

Инфраструктурният проект за 22 милиарда долара ще изпрати австралийска слънчева енергия на над 5000 километра до Сингапур чрез подводни кабели.
Той ще отвори врати през 2027 г. и ще бъде най -голямата слънчева ферма и съоръжение за съхранение на чиста енергия.

Природните дадености

Северна Австралия има големи територии и много слънце, докато Сингапур няма достатъчно място, но има желание да премине към възобновяеми енергийни източници.
Скоро двете държави може да се обединят в един от най -големите и амбициозни проекти в областта на ВЕИ.

Австралийско-азиатският проект PowerLink, ръководен от австралийския Sun Cable, планира да създаде гигантски участък от 12 000 хектара „Sunny Powell Creek“ на около 800 километра южно от Дарвин.
Мястото, избрано, защото е едно от най -слънчевите места на Земята, ще бъде дом на 20 GW пикова генерация на слънчева енергия и приблизително 36 до 42 GW акумулатори за съхранение на електроенергия.

За да се добие представа за мащаба, това е почти 10 пъти повече от най -голямата в момента слънчева електроцентрала в света, слънчевия парк Bhadia от 2,245 GW в Индия и повече от 30 пъти повече от проекта на „най –големия акумулатор” в света.

Подробности

 

 

 

Електроенергията ще върви на север до брега по въздушни кабели и след това на северозапад до Сингапур чрез подводен кабел с високо напрежение за постоянен ток (DC) с дължина около 4200 км по морското дъно.
Той ще доставя до 3,2 GW управлявана чиста енергия, която според Sun Cable ще осигури до 15% от електроенергията в Сингапур и ще захранва до три милиона домакинства.

Ползите за околната среда ще бъдат значителни: емисиите на CO2 ще бъдат намалени с около 11,5 милиона тона, което според компанията е еквивалентно на премахването на 2,5 милиона автомобили от пътя.

Източник: https://www.nanonewsnet.ru/news/2021/krupneishii-v-mire-proekt-powerlink-vyrabotka-chistoi-energii-obespechit-singapur-alternat

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари