ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Реджеп Ердоган и Владимир Путин обсъдиха възможността за участие на Русия в строителството на още две турски АЕЦ

04.10.2021

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че е обсъждал с руския си колега Владимир Путин на разговорите в Сочи възможното участие на Руската федерация в строителството на още две атомни електроцентрали в Турция.

 

 

„Имаме цел – да построим три атомни електроцентрали. Попитах Путин дали можем да построим останалите две атомни електроцентрали заедно. След това заедно с атомната електроцентрала Аккую ще имаме три атомни електроцентрали.
Той отговори:“ Нека да работим по тази тема. „, Каза Ердоган пред турски репортери на борда на самолета, връщайки се от Сочи.

Той е цитиран от канала NTV.

Сега в провинция Мерсин в Южна Турция с участието на Русия се строи първата в страната атомна електроцентрала „Аккую“. Проектът включва четири енергийни блока с реактори VVER-1200 поколение 3+ с руски дизайн. Мощността на всеки енергиен блок на АЕЦ е 1200 MW.
Изграждането на АЕЦ „Аккую“ е първият проект в световната ядрена индустрия, реализиран според модела build-own-operate – „строй-владей-эксплоатирай“.
Стойността на строителството е около 20 милиарда долара. Проектът за АЕЦ Аккую отговаря на всички съвременни международни изисквания за безопасност в ядрената енергетика.

Други проекти

По -рано Анкара съобщи, че Турция планира да построи още две атомни електроцентрали с по четири енергоблока – в северната част на страната в провинция Синоп и в района на Игнеада в Тракия в северозападната част на страната.
В Синоп се планираше изграждането на атомна електроцентрала с участието на японско-френски консорциум. В Тракия се планираше изграждането на атомна електроцентрала с участието на Китай.

През януари 2020 г. беше обявено, че проектът за атомната електроцентрала Sinop може да бъде реализиран с нов изпълнител, след като японската компания Mitsubishi Heavy Industries напусна проекта.
Сроковете на проекта и разходите за неговото проучване за осъществимост, посочени от японската страна, не отговарят на очакванията на турското правителство.

Източник:РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари