ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ден на отворените врати в атомната електроцентрала

16.10.2011

В събота, 15 октомври, за втори път през 2011 г. в АЕЦ “Козлодуй” се проведе инициативата Ден на отворени врати. 336 души, водени от интереса си към атомната енергетика, посетиха централата. Гостите бяха от Испания, Украйна, Русия и от цяла България – от Бургас, Русе, Велико Търново, Ловеч, Разград, София, Плевен, Кюстендил и много други населени места.

Първият регистриран, Анатоли Нанов, на 6 г., от Козлодуй, заедно с майка си разгледа 440-мегаватовия втори блок. Най-малкият посетител на АЕЦ на 15 октомври бе Тервел Върбанов, на 1 година и 7 месеца, от Козлодуй, а най-възрастният – Игнат Игнатов, на 88 години, от Русе.

Отворени за посетители бяха командните и машинните зали на 440-мегаватовия втори блок и на 1000-мегаватовия пети блок, където експерти от АЕЦ запознаха посетителите с работата на ядрените електропроизводствени мощности. Пред Информационния център на централата за гостите бяха организирани демонстрации на съвременна противопожарна техника и на мобилната лаборатория за измерване на радиационния гама-фон в реално време. В програмата за Деня бяха включени също и прожекции на документални видеофилми за АЕЦ “Козлодуй”. Всички гости получиха и информационни материали за ядрената енергетика и за дейността на атомната електроцентрала.

Източник: АЕЦ Козлодуй

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари