ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия определи ядрената енергетика като „ЗЕЛЕНА”. Очаква се в близките месеци решението на ЕК

02.10.2021

„Зеленият“ статут, който Русия даде на ядрената енергетика, трябва да е сигнал за други държави, които разглеждат въпроса за включването ѝ в своите „зелени“ списъци.
Това обяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов, след като руският премиер Михаил Мишустин одобри критериите за избор на „зелени“ проекти в областта на устойчивото развитие за преференциално финансиране.

Ядрената енергия е обозначена отделно сред „зелените“ енергийни зони, като документът разглежда конкретни параметри, при които е възможно привличане на финансиране чрез специални облигации или заеми.

Според Лихачов одобрението на руската таксономия е важна стъпка от националната програма за климата и стимул за развитие на зелени индустрии и проекти.
Тя официално определя статута на ядрената енергия като „зелен“ източник, заедно със слънчевата, вятърната и геотермалната енергия.

Европейският съюз удължи срока за възражения срещу предложените правила за екосъобразни инвестиции, като даде още два месеца за дебати по темата.
През април ЕК предложи първия раздел от таксономията на ЕС за устойчиво финансиране, който от следващата година ще определи кои инвестиции могат да бъдат обозначени като „устойчиви“ в рамките на съюза.
Очаква се ЕК да публикува второ предложение близките месеци, даващо яснота по въпроса

Подробности на: https://www.neimagazine.com/news/newsrussia-confirms-nuclear-as-green-while-eu-remains-undecided-9120845

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари