ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярската АЕЦ проведе виртуална екскурзия за участниците в 65-ата Генерална конференция на МААЕ

28.09.2021

„Днес интересът към Белоярската АЕЦ, единствената атомна електроцентрала в света с блокове на бързи неутрони, е много голям, така че използването на онлайн инструменти е добър начин да споделим нашите технологии с възможно най-много международни експерти“, каза Иван Сидоров, директор на АЕЦ.

Виртуални технически обиколки за представителите на Международната агенция за атомна енергия, събрани тези дни във Виена (Австрия) в рамките на 65 -ата Генерална конференция, се проведоха в две руски АЕЦ (клонове на концерна „Росенергоатом“, част от подразделението за електроенергия на Държавната корпорация „Росатом“).

Повече от петдесет чуждестранни и руски специалисти от различни области, свързани с използването на ярената енергия, участваха в онлайн обиколките.
И ако за Ленинградската АЕЦ това беше вече четвъртият виртуален технически тур, организиран за чуждестранни партньори тази година, то за БелАЕЦ подобно събитие се проведе за първи път.

„Нашият експлоатационен опит ще ни позволи да преминем към нова технологична платформа – двукомпонентна ядрена енергетика със затворен цикъл на ядреното гориво, която ще умножи горивната база и ще реши проблемите, свързани с управлението на отработено ядрено гориво“, каза Иван Сидоров, директор на АЕЦ.

Участниците в международната конференция на МААЕ, намиращи се на хиляди километри разстояние, успяха да посетят реакторната зала на иновативния енергоблок ВВЭР-1200 на Ленинградската АЕЦ, както и да видят енергоблок 4 с най-мощния в света реактор на бързи неутрони БН-800 на Белоярската АЕЦ.
С помощта на технологията за 3D сканиране на пространството, която създава усещане за пълно потапяне в производствения процес, те видяха със собствените си очи как работи оборудването на атомните електроцентрали.

Заявления за виртуални обиколки вече са изпратени от редица страни, в които се изграждат или планират за строеж енергоблокове, проектирани от Русия, както и от редица специализирани технически университети.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-219049

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари