ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Великобритания бяха изпитани едни от основните градивни елементи на ITER

28.08.2012

 На намиращата се във Великобритания експериментална установка Joint European Torus (JET) успешно преминаха изпитанията на берилиево-волфрамовите стени за международния термоядрен реактор ITER, предава Ресурс Машиностроения, позовавайки се на lenta.ru.

Установката JET е създадена за получаване на научна информация, затова размерите й са значително по-малки от проектните размери на ITER. Все пак условията дават възможност на практика да се изпитат разработените от инженерите на ITER технологии.

Новите стени на реактора се разрушават много по-бавно, отколкото използваните по-рано в JET стени от въглерод. Освен това в тях се натрупва 10 пъти по-малко тритий, което трябва да се отрази положително на управляемостта на реакцията и на необходимостта от замяна на материалите.

При термоядрения синтез, вследствие на сливането на ядрата на водорода, се образува хелий и се отделя голямо количество енергия. Вътрешните стени на реактора по време на този процес са изложени на огромни температури, подлагат се на много мощно радиоактивно облъчване, което прави материалът на стените радиоактивен и довежда до бързото им разрушаване. Също така, плазмата във вътрешността на реактора може да захваща частици от покритието на стените, което води до отравянето й. Освен това, тритият от плазмата е възможно сам да се натрупва по  стените, което води до трудности при контролиране на реакцията.

Решаването на тези взаимно противоречиви задачи стана възможно, чрез създаването на стени от два материала – берилий и волфрам.

Реакторът ITER се създава с цел да се покаже възможността за използване на ядрения синтез като способ за производство на енергия. В този международен проект участват страните от ЕС, Русия, САЩ, Китай, Япония и други.

Сроковете за построяването на реактора неколкократно бяха отлагани поради растящия бюджет на проекта и решаването на технически усложнения.

Източник:

http://www.energy-experts.ru/news/6945.html

Б.Р.  Под тага ITER ще намерите много информация по темата. 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари