ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Публикувана е ОВОС на мобилния микрореактор за нуждите на отбраната

23.09.2021

Министерството на отбраната на САЩ чрез Службата за стратегически възможности (ШОС) съвместно с Министерството на енергетиката публикува проект за ОВОС за фазата на строителство и демонстрация на прототип на мобилен микрореактор, съобщи „World Nuclear News”.

 

Проектът е публикуван за обществено обсъждане. Събирането на коментари ще започне на 24 септември 2021 г.

Проектът за разработване на мобилни микрореактори за нуждите на американската армия се нарича „Проект Пеле“. В неговите рамки се планира разработването, изграждането и демонстрирането на технологията на мобилен микрореактор през следващите пет години.

Към проекта има изисквания – да може да служи като надежден и устойчив източник на енергия.
В същото време рисковете от разпространение на ядрени технологии и увреждане на околната среда, населението и персонала трябва да бъдат сведени до минимум.

Мобилният микрореактор ще работи с високо обогатено ураново гориво (HALEU, обогатяване до 20%), тип горивни елементи – TRISO. Разглежданата електрическа мощност е от 1 до 5 MW.

Много компании са проявили интерес към участие в проекта Pele. През пролетта на 2021 г. SCO намали броя на кандидатите до двама – BWXT Advanced Technologies и X -energy LLC.

Проектът за ОВОС предполага, че демонстрационен мобилен микрореактор ще бъде изграден на площадката на Националната лаборатория в Айдахо. Търговските предприятия на компаниите кандидати ще отговарят за производството на микрореактора.

Горивото ще се произвежда в заводите на BWXT, като се използват запасите от силно обогатен и обеднен уран, държани от Министерството на енергетиката на САЩ.

Инсталирането и експлоатацията на мобилния микрореактор ще се извърши в Националната лаборатория на Айдахо.

Коментарите по проекта за ОВОС ще се събират до 9 ноември 2021 г. Очаква се окончателната версия на ОВОС да бъде пусната през януари 2022 г.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz04/a0070.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари