ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Съдът на ЕС нареди на Полша да плаща по 500 хиляди евро дневно по делото за въглищната мина на границата с Чехия

22.09.2021

Полша е длъжна да плаща на Европейската комисия дневна неустойка от 500 хиляди евро, тъй като тя не спря да добива на лигнитни въглища в минатач Turuv, както поиска Чешката република.

Това решение е взето от съда на ЕС.

През май Съдът на ЕС уважи искането на Чехия и нареди на Полша незабавно да прекрати добива в рудника за кафяви въглища, като призна убедителните аргументи на Чешката република за прилагане на временни мерки (спиране на производството) в очакване на окончателно решение.

 

 

Но Полша не изпълни задълженията си по това решение и Чешката република подаде молба през юни, в която поиска Варшава да плаща ежедневна неустойка от 5 милиона евро в бюджета на ЕС. От своя страна Полша е подала молба за отмяна на решението.

„С днешна заповед заместник-председателят на Съда Росарио, Силва де Лапуерта, отхвърли молбата на Полша и задължи държавата-членка да плаща на Комисията глоба от 500 000 евро на ден, считано от деня, в който Полша е уведомена, до като Държавата-член не изпълни временните мерки“, се казва в решението.

Предисторията

Полша миналата година разреши на държавната енергийна група PGE да разшири дейността си в мината и продължи лицензията си за добив до 2026 г.

Чешката република смята, че разширяването на полската мина заплашва по -специално достъпа до вода в района на Либерец.
Чешките и германските градове се намират само на няколко километра от мината и комините на електроцентралата.

Реакцията на правителството

Полският премиер Матеуш Моравецки нарече решението на Съда на ЕС „несправедливо и погрешно“, като подчерта, че то е непропорционално и застрашава енергийната сигурност на Полша и че страната не може да се съобрази с него.

Подробности на: https://www.dw.com/en/poland-pm-defiant-after-eu-imposes-large-fine-over-coal-mine/a-59245380#:~:text=The%20EU’s%20Court%20of%20Justice,tactic%20to%20force%20Poland’s%2

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари