ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Американската компания „Уестингхаус” е избрана за изпълнител на предпроектното проучване за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

27.08.2012

София. Американската компания „Уестингхаус” е избраният изпълнител на предпроектното проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев днес беше подписан договор с компанията. Целта му е изпълнителят да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

 В процедурата участваха пет компании, „Уестингхаус” е избрана заради най-добрата оферта.

 Оценителната комисия е завършила своята работа миналата седмица. 999 500 евро е окончателната оферта. Цената е намалена с 16 % от първоначално предложената, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 Предстои да бъде направена Оценка на въздействието върху околната среда и геоложко проучване, за които ще бъдат избрани други изпълнители.

 Очакванията са те да не надхвърлят цена от 5-6 млн. лева.

 За сравнение – същото предпроектно проучване с ОВОС и геоложко проучване за проекта АЕЦ „Белене” е струвало около 32 млн. евро, каза министърът.

 Крайният срок за извършване на социално-икономически анализ е март 2013 година.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1689820

Договорът беше подписан от вицепрезидента на компанията за Южна Европа Хавиер Гонзалес и Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания АЕЦ „Козлодуй“ – нови мощности.

Б.Р. За първи път изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй – нови мощности” ЕАД се появява в публичното пространство. Нещо повече – компанията е невидима в световната „паяжина“ – няма собствен сайт.

Tags:

2 Responses to Американската компания „Уестингхаус” е избрана за изпълнител на предпроектното проучване за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

  1. Росен on 27.08.2012 at 17:03

    Много ми е интересно как американска компания, собственост на японска компания, ще прави проучване за монтиране на руски реактор в България?!
    Или май се подготвя почвата за американски реактор ;)

  2. 200 MeV on 29.08.2012 at 17:48

    Само да сертифицират АП-1000 :) + турбинка Тошиба…

    1 в Козлодуй на цената на 2 за Белене. Но поне този път ще е от правилният доставчик!

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари