ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Куче -робот на име Spot „подушва“ радиация в Чернобилската АЕЦ

21.09.2021

На 20 септември експерти от университета в Бристол се върнаха в атомната електроцентрала в Чернобил (http://atominfo.bg/?p=83732 ).
През периода 20-23 септември експерти от Университета в Бристол, заедно със специалисти от Чернобилската АЕЦ и специалисти от Института по проблемите на безопасността на атомните електроцентрали (Украйна), тестват своите разработки в главната сграда на централата („златен коридор “, БЩУ-4) и в пространството под арката на новия безопасен контейнмънт.

Според един от инженерите от Университета в Бристол Дейвид Мейсън-Смит техният екип е работил с много организации в ядрения сектор на Обединеното кралство, но такива трудни външни условия като в атомната електроцентрала в Чернобил са уникална възможност за тях да тестват разработките си.

Едно от устройствата, използвани от експертите в Университета в Бристол, е световноизвестното Spot, куче -робот, разработено от Boston Dynamics.

Кучето -робот е в състояние да се движи през зони с труден терен (камъни или отломки), да прекрачва препятствия, да се движи по наклонени повърхности и стълби, а също така да се изправя на крака след преобръщане. Наличието на „гърба“ на работата на специална платформа за закрепване на оборудване потенциално прави възможно използването на робота за дистанционно радиационно разузнаване.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-218804

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари