ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Мобилните телефони – неизбежното зло за здравето?

21.09.2021

През 1973 г. Мартин Купър, изпълнителен директор на Motorola, направи първото обаждане в света с прототип на мобилен телефон. Десет години по -късно технологията стана достъпна за широката общественост.
Сега около 3,6 милиарда души – или 45% от световното население – редовно използват смартфон.
Вярата, че клетъчната технология е вредна за здравето, отдавна е широко разпространена.

 

 

Един основен двигател на страховете се появи през 1993 г., когато Дейвид Рейнар от Мадейра Бийч във Флорида отиде в токшоуто на CNN Лари Кинг на живо и каза, че съпругата му е починала от мозъчен тумор поради радиация от мобилния си телефон.
Рейнард съди производителя, NEC America, но по -късно делото е отхвърлено, тъй като според съдията в иска липсват значителни научни изследвания.

Бизнесът със страховете на хората

Въпреки че здравните власти по целия свят поддържат, че нивата на радиация от мобилните телефони са толкова ниски, че са напълно безопасни, производителите на „антирадиационни“ устройства се стремят да монетизират страховете на общественото здраве.
В началото на 2000 -те години на пазара се появиха радиационни екрани за мобилни телефони, заедно с калъфи за телефони, които обещаваха да неутрализират предполагаемо вредните емисии.
Глобалните проучвания не са открили доказателства, че те осигуряват някаква защита, а Агенцията за защита на потребителите на САЩ и Федералната търговска комисия предупредиха хората да не ги купуват.

Източник: https://www.codastory.com/waronscience/radiation-fears-dangerous/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари