ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Големите IT корпорации замразяват някои проекти за изкуствен интелект по етични причини

20.09.2021

Нивото на развитие на изкуствения интелект вече е достигнало такива висоти, че понякога на ръководителите на ИТ корпорациите се налага да натискат „червения бутон“. Тоест да се спре изпълнението на някои проекти, използващи изкуствен интелект, най -често по етични причини.

Няколко примера

През септември миналата година облачното подразделение на Google започна работа по система за изкуствен интелект, която ще помогне на финансова компания да реши на кого да даде пари и на кого не. Това не беше инициатива на Google, а клиентска поръчка, както се досещате, доста голяма.

Но след няколко седмици проектът трябваше да бъде спрян поради етични съображения.
Работата е там, че става въпрос за използването на фактори като пол и раса на кандидата в процеса на подбор. Сега това е изключително болезнена и объркваща тема, затова Google реши да не продължава работата по проекта.

Освен това, компанията в началото на 2021 г. реши да спре друг проект, който дава възможност за анализ на емоциите. Проектът беше затворен с леко неясна формулировка за „културна безчувственост“.

Microsoft пък спря проекта за синтезиране на гласовете на хора, много подобни на оригинала (актьори, знаменитости или просто обикновени хора).
IBM тази година реши да не работи по проект за създаване на усъвършенствана система за разпознаване на човешки лица – това също беше заявка на клиент.

Ръководствата на IT-корпорациите са особено чувствителни

Всички тези проекти бяха спрени от команда отгоре – тоест от ръководството.
Най -добрите IT корпорации не искат да засягат темите за етика, култура и т.н., затова предпочитат или да спрат изцяло някои проекти, или да ги отложат до по -добри времена.

Освен това повечето проекти са потенциално печеливши от търговска гледна точка.
Компаниите не искат конфликтни ситуации заради парите, затова са склонни да заемат неутрална позиция.

Подробности на: https://www.nanonewsnet.ru/news/2021/krupnye-it-korporatsii-zamorazhivayut-nekotorye-ii-proekty-po-eticheskim-soobrazheniyam

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари