ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


След Фукушима в САЩ са установени четири случая на неработоспособност на дизел-генератори

16.10.2011

След аварията във Фукушима през март тази година, в американските електроцентрали се излезли от строя или са се оказали в неработещо състояние в момент, когато са били необходими, четири дизел-генератори, съобщава „Associated Press“.

Необичайно високата честота на повредите на генераторите вече е привлякла вниманието на атомнадзора и може да повлияе върху съществуващите планове за действие в извънредни ситуации в централите.

Три от четирите следфукушимски случая се дължат на торнадо в АЕЦ „Browns Ferry“ през април. Два от тях са отказали поради технически проблеми, а третия в момента на торнадото е бил в планов ремонт.

Четвъртият случай е регистриран през авгудс в АЕЦ „North Anna“. След земетресението от 23 август централата е останала без външно захранване и е преминала къ обезпечаване на нуждите си за сметка на дизел-генераторите. Обаче един от тях на практика веднага е отказал и е бил заменен с резервен.

Сам по себе си фактът, че дизел-генераторите отказват или са неработоспособни не застрашава директно населението. Н аварията във Фукушима показа важността станцията да има готовност да действа в условията на продължителна загуба на външно захранване.

“Отказите засега не ме притесняват. Ако тази тенденция се запази, то обезателно трябва да се помисли какво да се прави с нея”, – счита професор Майкъл Голей, занимаващ се с въпросите за ядрените рискове в Масачузецкят Технологичен Институт (MIT).

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари