ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ увеличава с 10% прогнозата за мощностите на ядрената енергетика през 2050 г.

20.09.2021

За първи път след аварията в атомната електроцентрала „Фукушима 1“ преди десетилетие Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) преработи нагоре прогнозите си за потенциален растеж на ядрените мощности за производство на електроенергия през следващите десетилетия.

 

Промяната в ежегодните прогнози на МААЕ за бъдещето на ядрените мощности за производство на електроенергия все още не е нова тенденция, но идва в момент, когато правителствата и частните компании по света се отказват от изкопаемите горива за борба с изменението на климата.
Много държави обмислят въвеждането на нови национални програми за ядрена енергетика, за да увеличат производството на надеждна и чиста електроенергия.

При високия сценарий – новата прогноза МААЕ очаква глобалните ядрени мощности да се удвоят до 792 гигавата до 2050 г. от 393 гигавата през миналата година.
В сравнение с миналогодишната прогноза от 715 GW до 2050 г., оценката е преработена нагоре с малко над 10%.
Сценарият на МААЕ обаче вероятно ще изисква значителни действия, включително ускорено внедряване на иновативни ядрени технологии. Прогнозите за ниски сценарии показват, че глобалният ядрен капацитет до 2050 г. ще остане по същество същият като сега, на 392 GW.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/09/18/117526?fbclid=IwAR3ou5TiMKE6Kroe9Tp5Pz__F5yMWyTkwjtvoVuZ9qfWW6WKCpPg1ve6drc

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари