ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Повишаването на цените на слънчевите панели застрашава Парижкото споразумение – Rystad Energy

19.09.2021

Повишаването на световните цени на слънчевите панели може да попречи на изпълнението на целите на Парижкото споразумение за климата, техните производители може да откажат да увеличат производствения капацитет, казаха анализатори от Rystad Energy.

 

Според отчета на пазарния анализатор Rystad Energy, глобалните цени на слънчевите панели са нараснали с 16%, главно поради по -високите цени на полисилиций и сребро.
Ситуацията се влошава от ограниченията, свързани с пандемията COVID-19, казаха анализатори, които повишиха цените на някои ключови суровини.

Отбелязва се, че по -високите цени вероятно ще ограничат нарастването на търсенето на слънчеви панели през следващите няколко години и могат да възпрат доставчиците от увеличаване на производствения капацитет.

Докладът показва, че индустрията вече може да произвежда панели със сумарна мощност от около 330 GW.
Но до 2035 г. тази цифра трябва да се повиши до най -малко 1200 GW, за да може светът да продължи да ограничава глобалното затопляне до не повече от 1,5 °C.
Но като се има превид, че за миналата година натоваването на заводите е спаднало до 58%, производителите почти нямат стимули да строят нови заводи.

Източник: https://elektrovesti.net/77208_rost-tsen-na-solnechnye-paneli-ugrozhaet-parizhskomu-soglasheniyu-rystad-energy?preview=1

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари