ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индийският двустранен подход към ядреното ново строителство

18.09.2021

Индия ще изгради флот от реактори по собствен проект, заедно с ВВЕР, внесени от Русия и EPR от Франция, съобщава Saurav Jha

 

 

Индия има една от най-активните ядрени индустрии в света.
В момента там работят 22 енергоблока, един от които бе свързан към мрежата съвсем скоро, 10 са в процес на изграждане, а окончателно договорени за строителство са още 10 ядрени енергоблока.

Индийското министерство за атомна енергия (DAE) очаква до 2031 година ядрените мощности в страната да достигнат 22 480 мегавата.
Индия активно търси технологията PWR (реактор с вода под налягане) в чужбина и то не само в Русия.
През април 2021 г. държавната ядрена корпорация NPCIL получи техническо и търговско предложение от френската EDF за изграждането на 6 блока с реактори EPR на площадката на АЕЦ „Джайтапур”.

Вече включеният към мрежата трети енергоблок на АЕЦ „Какрапар“ стана първият от общо 16 реактори IPHWR индийско производство, които са с мощност от 700 мегавата всеки.
Наред с тях, в Индия продължава строителството на руските реактори ВВЕР-1000, като в края на юни т.г. бе излят първият бетон за пети и шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“. Стойността на строителството на двата блока е 6,65 милиарда долара по текущите валутни курсове. Планира се пети енергоблок да бъде готов до 66 месеца след изливане на първия бетон. В момента първите два енергоблока на АЕЦ „Куданкулам“ са в експлоатационен етап, а трети и четвърти са 50% завършени.

Много подробности на: https://www.neimagazine.com/features/featureindias-dual-track-approach-9079860/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари