ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«Росатом» обсъжда съвместната експлоатация на МБИР с Китай и Франция

15.09.2021

Пускането в експлоатация на многоцелевия бърз изследователски реактор (МБИР) ще бъде през 2028 година, стана ясно след посещението на площадката на проекта на генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

 

Най-мощният научен реактор в света с топлинна мощност от 150 MW се изгражда в руския Димитровград.
Тази година започна инсталирането на оборудване на реакторната шахта, а строителството изпреварва графика с една година.

В дейностите по проекта участват 1200 работници и инженери и над 100 единици техника.
Алексей Лихачов отбеляза, че МБИР е научен „мозъчен“ център на ядрената енергия на XXI век и без него е невъзможно създаването на четвърто поколение ядрени технологии.

Многоцелевият изследователски реактор на бързи неутрони ще се използва за тестване на нови материали, макети на елементи за активните зони на инсталации от следващо поколение бързи реактори, които ще затворят ядрения горивен цикъл и топлинни реактори с малка и средна мощност.

Руските и чуждестранни изследователи ще използват МБИР заедно. „Ясно е, че световната общност следи това с голям интерес, преговорите са най-активни с партньорите от Китай и Франция“, каза Лихачов.

Подробности на: https://strana-rosatom.ru/2021/09/13/za-mbir-vo-vsem-mire/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари