ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша – Химически гигант разчита на ядрената енергия за декрбонизиране на производството

15.09.2021

Полският производител на химически продукти Ciech обмисля използването на ядрени технологии за замяна на въглищата, изгаряни за производство на електроенергия в своите предприятия.

 

Inside the Janikowo plant (Image: Ciech)

Ciech подписа Писмо за намерение за сътрудничество с полската Synthos Green Energy, която вече работи с американските GE-Hitachi и Ultra Safe Nuclear Corporation.

„Чистата ядрена енергия, без отделяне на емисии от CO2, може да стане важен елемент от стратегията за постигане на амбициозните климатични цели на нашата група и да бъде значим фактор при повишаването на конкурентоспособността на Ciech в дългосрочна перспектива“, заяви Давид Якобувич, председател на управителния борд на Ciech.

С Писмото за намерение СЕ цели детайлно анализиране на използването на технологията на малките и микро модулни реактори в сътрудничество със Synthos Green Energy.
Компанията вече има споразумение с GE-Hitachi за потенциално разполагане на нейния реактор BWRX-300.

Подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Chemical-giant-looks-to-nuclear-heat-to-decarbonis

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари