ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият китайски ВТГР излезе на МКУ

14.09.2021

Първият HTGR (високотемпературен газов реактор) на стартиращия енергиен блок Shidao Bay-1 (Китай) беше изведен на МКУ на 12 септември 2021 г. в 09:35 часа местно време.

 

Фото China Huaneng

Енергоблокът Shidao Bay-1 се състои от два реактора HTR-PM (високотемпературни газово охладени реактори, HTGR), комбинирани с обща турбина с мощност 211 MW (e).

Данните за нетната електрическа мощност, предоставени в базата данни на PRIS, са 200 MW (e). Общата топлинна мощност на двата реактора е 500 MW (т).

Строителството на блока започна на 9 декември 2012 г. Основният собственик на блока е China Huaneng Group. Експлоатиращата организация е „Huaneng Shandong Shidao Bay Nuclear Power Company, Ltd.“

След като първият реактор достигне МКУ, китайските ядрени специалисти планират да проведат поредица от експерименти с нулева мощност, за да потвърдят съответствието на проекта с параметрите на активната зона и контролните пръти, както и да проверят оборудването за измерване на неутрони.

В изявление за пресата компанията „China Huaneng“ каза. че „ще продължи да стандартизира дейностите по въвеждането в експлоатация и пробната експлоатация на Демонстрационния проект (ВТГР), за да гарантира, че първите киловатчаса ще бъдат доставени в мрежата през 2021 г.“.

Наред с „China Huaneng”, CNEC (част от CNNC Corporation) и Tsinghua University, представени от Института за ядрени и нови енергийни технологии, участват в строителния проект Shidao Bay-1.

Нивото на локализация в производството на оборудване за Shidao Bay-1 е 93.4%.

Проектът HTR-PM е демонстрационен проект в Китай, чиято задача е да демонстрира възможностите на високотемпературните реакторни технологии на практика. Опитът, натрупан по време на изграждането и експлоатацията на изследователския реактор HTR-10, беше използван при разработването му.

Ако опитът от Shidao Bay-1 бъде признат за успешен, тогава Китай може в бъдеще да започне изграждането на търговска версия на HTGR, а именно блокове с реактори HTR-PM600 (шест реактора на една турбина).

Прочетете повече за китайската програма за високотемпературни газово охладени реактори-в публикацията на AtomInfo.Ru.

Източник: SINOATOM.RU

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари