ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Офшорните вятърни паркове в Германия ще се строят без субсидии

13.09.2021

Германската федерална мрежова агенция (Bundesnetzagentur) обобщи резултатите от конкурсната селекция в офшорната вятърна енергетика.

 

Предмет на търга бяха три крайбрежни участъка, където се планира изграждането на офшорни вятърни паркове с обща мощност 958 MW.
Един от тях се намира в Балтийско море, два в Северно море.

Два участъка бяха получени от германската RWE, един от френската EDF.
Доплащането за трите учасъка беше 0 цента/kWh. Това означава, че вятърните паркове ще бъдат изградени извън рамките на държавната подкрепа, а победителите ще финансират проектите чрез продажба на електроенергия на свободния пазар.

„Резултатите от търга за трите области на Северното и Балтийско море впечатляващо демонстрират продължаващото развитие на морската вятърна енергетика без субсидии. Нулевите доплащания показват високо ниво на интерес, проявен от участниците в търга, въпреки относително малката площ “, каза Йохен Хоман, президент на Федералната мрежова агенция.

Победителите в търга получават правото да се присъединят към мрежата, която се финансира от потребители на електроенергия, и да експлоатират вятърните електроцентрали в продължение на 25 години.

Вятърните паркове трябва да бъдат въведени в експлоатация през 2026 година.

Подробности на: https://elektrovesti.net/77191_ofshornye-vetrovye-elektrostantsii-v-frg-budut-postroeny-bez-subsidiy

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари