ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Словакия забраниха преработката на чужди радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво

13.09.2021

Парламентът на Словакия забрани преработката на радиоактивни отпадъци или отработено ядрено гориво от чуждестранен произход на територията на страната.
Това ще доведе до закриване на бизнес звеното на JAVYS и до бъдеща загуба на работни места.

 

 

 

Забраната е формализирана като приета с мнозинство резолюция за изменение на закона от 1992 г. за опазване на околната среда. Измененията ще влязат в сила на 1 септември 2021 г. (тоест със задна дата), но няма да засегнат договорите, сключени преди тази дата.

Словашката компания JAVYS извършва дейности по управление на радиоактивни отпадъци от словашки и чуждестранни клиенти.

Например компанията има четири активни договора с италианския Sogin за преработка на общо 865 тона нискоактивни отпадъци от затворената атомна електроцентрала Caorso. Работата по договора и връщането на радиоактивни материали в Италия трябва да приключи до 2023 г.

Генералният директор на JAVYS Павол Щулер в началото на август предупреди от страниците на корпоративното издание, че забраната ще „засегне значително“ ръководството на компанията.
„Не мога да изключа, че това ще повлияе и на заетостта“, пише Стълър. Той добави, че компанията се е отказала от опитите да сключи нови договори за управление на чужди радиоактивни отпадъци.

Освен това, поправките, приети от парламента, прехвърлиха разрешителните функции за транспортиране на радиоактивни материали от Министерството на транспорта към управлението за общественото здравеопазване.

Подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Slovakian-parliament-bans-foreign-waste-services

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари