ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Възможно е изграждането на малка АЕЦ в Якутия на концесия

10.09.2021

Руската държавна корпорация „Росатом”, Министерството за развитие на Далечния Изток на страната и Република Саха (Якутия) подписаха споразумение за реализация на проект за изграждане на АЕЦ с малка мощност с реакторна инсталация РИТМ-200Н в Якутия. С подкрепата на „ВИБ Инфраструктура“ – дъщерно дружество на ВИБ.РФ – една от най-големите руски инвестиционни компании, страните ще разгледат възможностите за прилагане на концесионен модел.

 

 На снимката: Генералният директор на „Росатом” Алексей Лихачов (вляво), министърът за развитие на Далечния Изток и Арктика Алексей Чекунков и ръководителят на Република Саха (Якутия) Айзен Николаев.

 

При строителството ще бъде използван механизмът „Далекоизточна концесия”, който предвижда привличане на частно финансиране за проекти в Далечния изток.

Изграждането на АЕЦ с малка мощност ще помогне да се преодолеят основните инфраструктурни ограничения пред перспективни търговски проекти на територията на Североякутската арктическа зона като се осигури стабилно енергоснабдяване и цени на електроенергията.
Електрическата мощност на централата ще бъде не по-малко от 55 МВт, а срокът за експлоатация на несменяемото оборудване – до 60 години.

„Изборът на концесията е оптимален за най-бърза реализация на проекта, тъй като създаването на надежден и екологично безопасен източник на енергия в Якутия е важно за социално-икономическото развитие на региона, ще позволи да бъдат привлечени нови инвеститори и да се повиши качеството на живот в региона”, уточни министърът за развитие на Далечния Изток и Арктика Алексей Чекунков.

„Като се започне от 2018 година, ние с ускорени темпове реализираме проект за изграждане на АЕЦ с малка мощност в руската част на Арктика, която е нов еталон за екологично чист и надежден източник на енергия, който служи на благото на региона и неговото население”, заяви генералният директор на „Росатом” Алексей Лихачов.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари