ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия си остава в списъка на заплахите за националната сигурност на САЩ

27.08.2012

Русия наред със Сирия, Иран, Северна Корея, Беларус и редица други държави остава за още една година в списъка на заплахите за националната сигурност на САЩ. От 17 август с постановление на американския президент Барак Обама е продължен срокът на действие на федералния закон “За международните извънредни иконимически пълномощия” (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA ).

Законът позволява на Вашингтон да контролира и забранява практически всякакви икономически операции със собствеността на “заплашващата”, според Белия дом, чужда държава, а също така да замразява сметки и да конфискува активи, пояснява вестник “Ведомости”.

Русия е включена в този списък от 2000 година – преди посочените по-горе държави. Тогава това беше направено за предотвратяване на експорта на намиращите се в Русия запаси от високообогатен уран.

Американският закон нарежда арестуване на руските активи и имущество, отнасящи се до ядрените обекти и програми свързани с високообогатен уран.

От Росатом за вестника са обяснили, че това е свързано с осигуряване на изпълнението на руско-американското споразумение от 1993 година, известно като ВОУ-НОУ. То предвижда необратима преработка на руския високообогатен (оръжеен) уран (ВОУ) в нискообогатен уран(НОУ) за доставки на атомните електроцентрали на САЩ като гориво. Договорът е разчетен за 20 години – до 2013 – и предвижда преработването на 500 тона оръжеен уран, което съответства на 20 хиляди утилизирани ядрени бойни глави.

Споразумението се реализира чрез система от договори, доходите от които постъпват в бюджета на РФ, информира сайта на Российское атомное сообщество. От Росатом информират също, че режимът на арестуване на имуществото гарантира срещу заплахата от прекъсване на договора в случай на съдебно търсене и арестуване на трети лица. Между другото този закон, IEEPA, крие и друга заплаха за Русия – той може да се превърне в американски коз в ситуацията около Сирия.

За вестника от Конгреса на САЩ са обяснили, че по този закон за престъпление се счита също и нарушаването на търговските санкции, въведени от САЩ към някоя друга страна. Както е известно, такива действат срещу Иран и Сирия, с които Москва продължава да си сътрудничи, независимо от препоръките на Белия дом. В Иран сътрудничеството е свързано с АЕЦ Бушер, а на Сирия Русия доставя оръжие по стари договори.

Засега забраните не се отнасят към руските компании, търгуващи със Сирия и Иран, но в Конгреса се разглежда такъв законопроект.

Напомняме, че наскоро The Wall Street Journal узна от попаднали му сирийски правителствени документи, че чиновниците на Башар Асад са разчитали да минимизират загубите от американските и европейски санкции върху финансовите им операции и износа на петрол с помощта на големи руски банки. Според WSJ, получените документи хвърлят допълнителна светлина защо на западните държави им е така трудно да установят ефективни санкции против сирийския режим. Докато той подържа тесни дипломатически и икономически отношения с Русия, това е практически невъзможно.

Източник: http://www.ekonbez.ru/news/cat/15433

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари