ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ливан – След най-мощния неядрен взрив в историята МААЕ провежда образователна мисия по неразрушаващ контрол в Бейрут

09.09.2021

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изпрати специална мисия в Ливан за обучение на специалисти по неразрушаващ контрол с използване на специално оборудване.

 

 

На 4 август 2020 година на пристанището в Бейрут имаше мощна експлозия, причинена от взривяването на голямо количество амониев нитрат, натрупано в пристанището, което доведе до разрушаване на много сгради в околността.
Тази експлозия беше призната за една от най-мощните неядрени експлозии в историята, нейната мощност беше, според различни оценки, около 5-10% от мощността на атомната бомба, хвърлена върху Хирошима.

Настоящата мисия на МААЕ в Бейрут, която започна на 3 септември и ще продължи до 10 септември, има за цел да проведе неразрушителни тестове на повредени сгради и съседни съоръжения, както и да обучи местни специалисти за използването на такива методи на изследване. Мисията се състои от 4 души – по един представител от Италия, Испания и Малайзия, както и специалист от централата на МААЕ.

Както отбеляза в тази връзка, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси – „Опитът на МААЕ в областта на неразрушителните тестове може да изиграе решаваща роля за предотвратяването и премахването на последствията от бедствия.
Агенцията предоставя техническа поддръжка в тази област, за да помогне на Ливан да провери дали повредените сгради са безопасни“.

Преди това МААЕ е предоставяло консултации и оборудване за неразрушаване на безопасността на страни, засегнати от земетресения, включително Албания през 2019 г., Мексико и Еквадор през 2018 г. и Непал през 2015 година.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/09/08/117240

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари