ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Как ще бъдат ликвидирани спрените реактори РБМК и още нещо

06.09.2021

Срокът на експлоатация на 12 блока с реактори РБМК ще приключи в Русия до 2035 г.
В пет вече спрени енергоблока с реактори от този тип започна извеждането от експлоатация.
Два от тях са в Ленинградската АЕЦ.

 

Това са първите РБМК в страната, на които ще се използва метода на незабавна ликвидация.

За да се развият компетенции, преди година в Соснов Бор е създаден експериментален и демонстрационен инженерен център за блокове на АЕЦ с реакторни инсталации от канален тип (ОДИЦ РБМК).

За да разберете каква е неговата уникалност, какви са плюсовете и минусите на незабавния демонтаж и какво ще прави персоналът на ликвидираните звена – трябва да прочетете цялата статия на: https://strana-rosatom.ru/2021/08/31/kak-budut-likvidirovat-ostanovlenn/

Как още се извеждат енергоблокове от експлоатация

Отложена ликвидация

Това е запазването на обекта под наблюдение най -малко 30 години. Преди се смяташе, че през такъв период радиоактивността на обекта ще намалее значително чрез естествения полуразпад.
Съвременните оценки и измервания показват, че нивото на остатъчна радиоактивност, натрупано в блоковете, ще бъде доста високо дори след 100 години престояване.

В допълнение, методът изисква много значителни разходи за поддържане на изведените от експлоатация блокове в безопасно състояние за дълго време, тъй като ресурсът на системите за сигурност, сгради и конструкции не е безкраен.
Също така забавената ликвидация води до загуба на квалифициран персонал, който е работил по блоковете и който знае всичките им тънки места.

Недостатъците на тази опция значително надвишават предимствата, така че много страни се отказват от този вид в полза на незабавното ликвидиране.

Погребване на място

Създаването на обект на окончателна изолация под формата на приземно погребване предполага локализирането на радиоактивно замърсени конструкции и компоненти на оборудването в рамките на строителните конструкции на блока на АЕЦ.
За погребването се създават физически бариери, които изключват неоторизиран достъп до зоната на локализация и осигуряват радиационната безопасност на персонала, обществеността и околната среда за целия период на запазване на потенциалната опасност от натрупана в блока радиоактивност.

Недостатъците на тази опция включват наличието на потенциално опасни зони за погребване, високи разходи за изолация, необходимостта от дългосрочно осигуряване на безопасността и радиационен мониторинг на обектите и околната среда.

Подробности на: https://strana-rosatom.ru/2021/08/31/kak-budut-likvidirovat-ostanovlenn/

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари