ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом и NuScale Power подписаха меморандум за възможността за въвеждане на малки модулни реактори в Украйна

03.09.2021

НАЭК «Энергоатом» и NuScale Power в присъствието на министъра на енергетиката на Украйна Херман Галущенко подписаха меморандум за разбирателство за проучване на възможността за изграждане на атомна електроцентрала NuScale в страната.

 

 

 

Съгласно меморандума NuScale ще подкрепи Енергоатом по следните въпроси: експертиза на технологията за малки модулни реактори (SMR), включително технико-икономическа обосновка предложените площадки; разработване на срокове и междинни резултати от проектите; проучвания на разходите; технически анализ; лицензионни и разрешителни дейности, както и инженерни изследвания и проектиране.

За справка

NuScale Power разработи нова малка модулна атомна електроцентрала с реактор за лека вода, която може да се използва за производство на електроенергия, централно отопление, обезсоляване на вода, производство на водород и други технологични топлинни системи.
Този новаторски малък модулен реактор е фабрично изграден NuScale Power Module ™, способен да генерира 77 MW електроенергия, използвайки по -безопасна, по -малка и по -мащабируема версия на PWR технологията.

Мащабируемият дизайн на NuScale, който може да побере до четири, шест или 12 отделни модула, предлага предимствата на енергията без въглерод и намалява финансовата тежест, свързана с гигаватните атомни електроцентрали.
Мажоритарен акционер на NuScale е Fluor Corporation, глобална инженерингова, снабдителна и строителна компания със 70 -годишна история в търговската ядрена индустрия.

Подробности на: https://www.businesswire.com/news/home/20210901006047/en/NuScale-Power-Signs-Memorandum-of-Understanding-with-Energoatom-to-Explore-SMR-Deployment-in-Ukraine

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари