ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ изпраща парогенераторите за втори енергоблок на АЕЦ „Аккую“

02.09.2021

От завода на „Атоммаш“ в Русия започна изпращането на парогенераторите за втори енергоблок на първата атомна електроцентрала в Турция  - АЕЦ „Аккую“.
Предприятието във Волгоноднск е част от машиностроителното подразделение на „Росатом“ – „АЕМ-технологии“.

 

 

Четирите парогенератора са с тегло от 355 тона всеки и ще изминат около 3000 километра по вода до Турция.
Първоначално оборудването ще се транспортира по суша до пристанището на Цимлянското водохранилище, а впоследствие от Волгодонск по река Дон, инсталациите ще преминат през Азовско море, Черно море и Босфора. През Мраморно море и пролива Дарданели, парогенераторите ще влязат в Егейско и Средиземно море и ще достигнат площадката на АЕЦ „Аккую“.

 „Първият от тези четири парогенератора бе произведен 8 месеца по-рано от планираното. Сроковете за ключовите производствени операции бяха намалени два пъти. Увеличихме значително производствената база, внедрихме цифрови технологии, продължаваме на повишаваме ефективността и обучението на персонала. Започваме да изпращаме комплекта за втори енергоблок на първата АЕЦ в Турция и констатираме, че производството на оборудване за атомната енергетика в завода е със стабилен „производствен ритъм“ при максимално натоварване на производствените мощности“, отбеляза генералният директор на „АЕМ-технологии“ Игор Котов.

За справка

След въвеждането си в експлоатация АЕЦ „Аккую“, която ще е с четири реактора ВВЕР-1200 от поколение „3+“, ще произвежда около 35 милиарда киловатчаса на година. Това количество е достатъчно, за да осигури 90% от захранването на град като Истанбул.

Атомната електроцентрала ще покрива 10% от електроенергийните нужди на Турция.

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари