ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом и Westinghouse electric подписаха меморандум за изграждането на пет ядрени енергоблока в Украйна за до 30 млрд. долара

01.09.2021

НАЭК „Энергоатом“ и компания Westinghouse electric подписаха меморандум за изграждането на общо пет енергоблока в Украйна на стойност до 30 млрд. долара, заяви украинският президент Владимир Зеленски.

 

 

„Приветствам подписването на меморандум между НАЭК „Энергоатом“ и Westinghouse electric за съвместното строителство на енергоблок на Хмелницката АЕЦ като пилотен проект, а в бъдеще още четири блока по тяхната технология. Общата стойност на проекта е до 30 млрд. долара “, написа той във вторник в своя Twitter.

Трети и четвърти блок на Хмелницката АЕЦ?

Известно е, че изграждането на енергийни блокове № 3 и № 4 на АЕЦ „Хмелницки“ с мощност по 1000 MW всеки беше включено в списъка с приоритетни инвестиционни проекти за държавата за периода до 2023 година, одобрен от правителството на Украйна през ноември 2020 г. Завършването на дострояването на енергийните блокове беше планирано за 2026 година.

В същото време завършването на X3/X4 многократно се отлагаше. През 2015 г. стойността на строителството беше оценена на около 4 млрд. евро.

Последният обявен вариант за финансиране на строителството беше в рамките на проекта за енергиен мост Украйна-ЕС с участието на консорциум от компании Westinghouse Electric, Polenergia International и EDF Trading. В същото време реализацията на проекта беше замразена.

Готовността за участие в завършването на строителството на блоковете чрез производството на два комплекта реакторни инсталации беше потвърдена преди това от чешката Skoda.

За справка

„Енергоатом“ е оператор на четирите действащи атомни електроцентрали в Украйна. Експлоатира станциите Запорожжя, Южно-Украинска, Ровенска и Хмелницка с 15 енергийни блока, оборудвани с водни реактори под налягане, с обща инсталирана електрическа мощност 13,8 GW.

Източник: https://elektrovesti.net/77019_energoatom-i-westinghouse-electric-podpisali-memorandum-o-stroitelstve-pyati-blokov-aes-v-ukraine-na-summu-do-30-mlrd

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари