ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Външните министри на Руската федерация и МААЕ обсъдиха насърчаването на Съвместния всеобхватен план за действие в Иран

31.08.2021

Руският външен министър Сергей Лавров обсъди с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ситуацията с изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за разрешаване на иранската ядрена програма по време на посещението си във Виена. Това съобщи сайтът на министерството.

 

„По време на разговора беше осъществен обмен на мнения относно основните области на дейността на агенцията, включително мирното използване на атомната енергия, реформата на системата за гаранции на МААЕ, както и ситуацията с прилагането на Съвместния всеобхватен план за действие за споразумение около регулирането на иранската ядрена програма “, се казва в съобщението.

Отбелязва се също, че е демонстрирано високо ниво на взаимно разбирателство и сътрудничество между Руската федерация и МААЕ.

По-рано правителствата на Германия, Франция и Обединеното кралство заявиха, че са обезпокоени от данните на МААЕ, че Иран е произвел метален уран, обогатен до 20% и значително е увеличил мощностите си за производство на уран, обогатен до 60%.
Руското външно министерство отбеляза, че действията на Иран са поредното отклонение от СВПД, но до голяма степен се дължат на липсата на напредък при възстановяването на сделката.

За справка

През 2015 г. Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция и Иран подписаха Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД). Сделката включваше отмяна на санкции в замяна на ограничаване на ядрената програма на Иран като гарант за неполучаването на ядрени оръжия от Техеран.
През май 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши едностранно да се оттегли и да възстанови тежките санкции срещу Техеран. В отговор Иран обяви поетапно намаляване на задълженията си по споразумението, изоставяйки ограниченията на ядрените изследвания, центрофугите и нивото на обогатяване на уран.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари