ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шест енергоблока на украинските АЕЦ са заредени с ядрено гориво TVS-WR

31.08.2021

Представители на Westinghouse (Швеция) посетиха Ровненската АЕЦ, за да обсъдят проектирането на стенд за инспекция на ядреното гориво.

Като част от събитието се проведе среща с участието на специалисти от АЕЦ „Ровно“, Westinghouse, Дирекцията на НАЕК „Енергоатом“ и ОП „Атомремонтсервис“.
В рамките на събитието гостите посетиха централната зала на реакторното отделение и хранилището за свежо ядрено гориво на енергоблокове No1, 2, за да се запознаят с компановката на оборудването и да получат изходна информация за разработването на стенд за проверка на ядреното гориво.

Според началника на отдела за ядрена безопасност на АЕЦ „Ровно“ Вадим Борис, стендът за проверка на горивото на Westinghouse е необходим за рутинни проверки по време на пробната експлоатация на горивните касети на американската компания.
Подобен стенд за енергоблоковете от типа ВВЕР -1000 вече съществува в Украйна – в ОП „Атомремонтсервис“.

През 2019 г. бяха извършени проверки на ядрено гориво в енергоблок № 4 на Ровненската АЕЦ.
На стенда беше извършена визуална проверка на горивна касета за наличие на различни механични повреди, липса на чужди предмети и измерване на геометрични характеристики.
По време на текущата среща на площадката на РоАЕЦ бяха допълнително обсъдени въпросите за подготовката на документацията и текущото състояние на проектирането на опитна партида горивни касети за ВВЕР-440 на компанията Westinghouse.

«НАЭК« Энергоатом » подписа договор за разработване и доставка на горивни касети за реактори ВВЕР-440, поради което Westinghouse подготвя необходимата техническа документация.
Договорът предвижда и производството на стенд за проверка на горивото. Стендът ще позволява контрол на параметрите на горивната сборка, ултразвуков контрол и т.н., което дава допълнителна информация за условията на работа и състоянието на горивната касета по време на работа ”, коментира Вадим Борис.

За справка

Продължава изпълнението на програмата за диверсификация на ядрено гориво за реактори ВВЕР-1000, в рамките на която шест украински енергоблока са заредени с гориво TVS-WR.
Планира се през 2025 г. първата партида от 12 горивни касети да бъде заредена в активната зона на реактора на енергоблок No2 на АЕЦ „Ровно“, която ще бъде в пробна експлоатация от 4-6 години.
Миналия месец бяха доставени първите касети TVS-WR за енергоблок № 3 на Ровненската АЕЦ.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-217897

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари