ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Под шапката на „Росатом” влизат 26 малки градове

30.08.2021

Днес под шапката на „Росатом“ се намират 26 малки града (затворени автономни териториални образувания – ЗАТО, градове спътници на АЕЦ, научни градове), където работят предприятия от ядрената индустрия.
В тях живеят над 2 милиона души.

Малките градове с висок научен и технологичен потенциал в Русия, където се създават основните продукти на големите корпорации в страната, се нуждаят от програми за системно развитие.
Това беше мнението на участниците във V Форум на градовете, който приключи на 26 август в Москва.
Форумът беше организиран от Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом”.

Тази година във фокуса на вниманието на участниците в събитието бяха не само ядрените градове, но и подобни общини, които са в зоната на отговорност на големи руски компании (ПАО „Норилски никел“, ОАО „Руски железници“, ПАО „Северстал“, държавните корпорации „Роскосмос“ и Ростех).
На събитието присъстваха представители на изброените компании, както и ръководители на градове, ръководители на градообразуващи предприятия, представители на заинтересованите федерални и регионални изпълнителни органи и експертни и аналитични центрове.

На форума беше отбелязано, че градовете с висок научно-технически потенциал са точки на развитие на науката, технологиите и компетенциите не само на предприятията, но и на цели индустрии.
Днес обаче има пропаст между развитието на технологиите и конкурентоспособността на градската инфраструктура, което води до отлив на население и усложнява привличането на нови кадри.

Настоящата законодателна рамка не позволява на държавните корпорации и бизнес структури, в чиято зона на отговорност се намират градовете, да участват пълноценно в тяхното развитие.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-217865

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари